Liigan kausiennakko 2013-2014

On aika ennakoida hieman Liigaa näin Nyrkkiä leukaperiin! –näkökulmasta. Reilun vuoden takaisten tapahtumien takia on vielä arvoitus kuinka paljon sarjakauden aikana kotimaamme pääsarjassa tapahtuu jotain mielenkiintoista. Vai tapahtuuko ollenkaan? Kesän ja alkusyksyn aikana tehtiin kuitenkin muutama lupaavan oloinen hankinta rähinöitä ajatellen.

Blues
Bluesin nimekkäin pelaaja tällä rintamalla on 2kk:n pätkäsopimuksella loukkaantumisia paikkaamaan tullut puolustaja Jani Honkanen (185cm/90kg/29 tappelua), joka voitti viime kauden päätteeksi Suomen mestaruuden Ässien paidassa. Taustatukea tulee etenkin HIFK:sta siirtyneeltä virolaissyntyiseltä Siim Liivikiltä (187cm/87kg/12 tappelua) sekä Tommi Huhtalalta (182cm/90kg/11 tappelua). Näistä jälkimmäinen lienee yksi Liigan vihatuimmista pelaajista kyseenalaisten taklaustensa takia. Joukkueesta löytyy myös mm. Steve MacIntyren kanssa tapellut Olli Malmivaara (198cm/108kg/3 tappelua), jolla tosin ei löydy paljoa muuta kuin kokoa, sillä tappelemaan miehestä ei ole, sekä hyökkäyksestä aikoinaan Antti-Jussi Niemen Ruotsissa piessyt Daniel Widing (184cm/93kg/8 tappelua).

HIFK
HIFK pisti uusiksi Liigan kovimpien pelaajien listan Trevor Gilliesin (191cm/107kg/318 tappelua)hankinnan myötä. Pahamainen kovanaama on ehkä kaikkien aikojen kovanyrkkisin pelaaja Suomessa. Mediassa mies ehdittiin tuomita suunnilleen murhaajaksi ennen ensimmäistäkään luistimenpiirtoa HIFK:n pelipaidassa. Gilliesin takana on melko hiljaista, vaikkakin joukkueesta löytyy viime kauden Mestiksen kohupelaaja Janne Öfverström (190cm/95kg/1 tappelu), joka tuli kuuluisaksi Matt Nickersonille tehdystä fakeglovedropista sekä loppukauden lukuisita pelikiellossa istutuista otteluista. On kuitenkin epävarmaa saako mies näyttöpaikkaa liigassa. Puolustuksessa fyysisestä pelistä vastaa Mikko Jokela (185cm/97kg/5 tappelua), joskin sanansa on varmasti sanottavana myös isokokoisella yliopistopakki Braden Birchilla (193cm/93kg/1 tappelu). Hyökkäyksessä fyysiseen peliin pystyvät myös Roope Talaja (181cm/87kg/7 tappelua), Arttu Luttinen (184cm/92kg/4 tappelua) ja Matti Kuparinen (181cm/91kg/3 tappelua). Myös kookkaalla Corey Elkinsillä (193cm/96kg/7 tappelua) on tilillaan jokunen tappelu, joissa vastassa ollut mm. Jared Boll ja Micheal Haley. Sen lisäksi joukkueesta löytyy vielä yli 230 NHL-ottelua pelannut hyökkäjä Rico Fata (185cm/91kg/16 tappelua), jolla on joukkueen toisiksi pisin fight card. Viimeisimmästä tappelusta tosin on vierähtänyt aikaa jo 7 vuotta.

HPK
HPK:n joukkue on melko pienikokoinen. Joukkueestä ei löydy varsinaista nyrkkimiestä mutta jokunen fyysinen pelaaja kuitenkin. Puolustaja Ossi-Petteri Grönholm (180cm/92kg/2 tappelua) pelaa kovaa, mutta pudottaa kintaansa äärimmäisen harvoin. Sen sijaan joukkeen ehkä mielenkiintoisin uusi pelaaja, Pohjois-Amerikasta Suomeen palannut puolustaja Jyri Niemi (187cm/96kg/9 tappelua) on sellainen jolta hanskojen pudotusta voisi ehkä uskaltaa odottaa. Hyökkäyksestä löytyy Antti Aarnio (174cm/88kg/2 tappelua), joka tosin on tunnettu lähinnä sääntöjen rajamailla ja niiden yli menevistä taklauksistaan ja siitä että puhelimeen ei ole tapana vastata sekä lujasti taisteleva Juha Kiilholma (182cm/83kg/4 tappelua), mutta kummaltakaan ei uskalla odottaa yhtään tappelua. Joukkueen pisin fightcard löytyy Norjan liigasta hankitulta kanadalaispuolustaja Craig Schiralta (183cm/89kg/16 tappelua) ja onpa mies joutunut myllytykseen itsensä Trevor Gilliesin toimesta. Mies on kuitenkin hankittu kiekolliseen rooliin. Joukkueella on sopimuksen alla myös nuori puolustaja Petteri Nikkilä (182cm/80kg/ei tappeluita) joka on junioreissa kerännyt isoja jäähymääriä. Mies kuitenkin pelannee suurimman osan kaudesta Mestiksessä ja junnuissa.

Ilves
Ilveksen hyökkäyksestä löytyy monta fyysiseen peliin kykenevää hyökkääjää. Joukkueessa jatkavat viime kaudella Jared Bollin Mestiksessä haastanut iso Tommi Välimaa (196cm/88kg/4 tappelua), 9 ottelun pelikiellon Atte Ohtamaan kolhimisesta kärsinyt Kai Kantola (189cm/85kg/4 tappelua) sekä viime kaudella vain 9 ottelua pelannut ja tämän kauden telakalla aloittava voimahyökkääjä Masi Marjamäki (188cm/92kg/18 tappelua). Yksi uusista nimistä on tulisieluin kanadalaishyökkääjä Daniel Corso (178cm/86kg/7 tappelua), joka muistetaan kaudelta 08-09 Kärppien paidassa 41 ottelussa takomiensa 52 tehopisteen lisäksi kahdesta tappelustaan jossa kuuluisammassa antoi isän kädestä Metallurg Magnitogorskin puolustaja Alexander Seluyanoville. Ja onpa mies ehtinyt tämän syksyhn harjoituskaudella pudottaa kintaansa paikallisvastustaja Tapparan Tomas Plihalia vastaan. Joukkueeseen liittyi myös viime kausilla loukkaantumisista kärsinyt kaikkien aikojen playoff jäähypörssin ykkönen Jussi Pesonen (187cm/95kg/8 tappelua) joka oli nuorempana takuuvarma ottamaan sen yhden myllyn kaudessa. Viime hetkillä joukkueeseen liittyi kookas jenkkivoimahyökkääjä Ryan Flynn (191cm/95kg/9 tappelua) jonka kortista löytyy pari kovaa nimeä. Puolustuksestan tälle ostastolle löytyy oikeastaan vain isokokoinen Atte Pentikäinen (194cm/102kg/7 tappelua). Ilmeikkään puolustajan mahtuminen pelaavaan kuusikkoon on kuitenkin jonkinasteinen kysymysmerkki. Ilvekseltä harjoituskaudella tappelivat nuori puolustaja Mikke Levo (184cm/76kg/1 tappelu) sekä hyökkääjät Daniel Corso, Kai Kantola ja Robert Jekimovs (180cm/80kg/2 tappelua).

Jokerit
Jokerit teki kesällä muutaman hankinnan joista tulee varmasti riittämään puhuttavaa kauden aikana. Eniten parran pärinää tähän mennessä on aiheuttanut entinen HIFK-ikoni Jere Karalahti (188cm/95kg/11 tappelua), joka ei ole mikään nyrkkimies, mutta kerännee silti isot jäähyminuutit sääntöjen rajamailla liikkuvilla taklauksillaan ja osaa mies muutenkin aiheuttaa härdelliä kentällä. Toinen paljon jäähyjä keräävä uusi nimi on Pohjois-Amerikasta palaava ruutitynnyri Antti Tyrväinen (180cm/90kg/15 tappelua), joka aiheuttaa yleistä härdelliä kyseenalaisilla taklauksillaan. Osaa mies hanskansakin pudottaa. Mies voitti edellisellä Liigakaudellaan jäähypörssin 186 minuutilla, eikä olisi ihme jos mies toistaisi tempun tällä kaudella. Velipoika Juhani (181cm/80kg/1 tappelu) osaa myös laittaa vastustajan pakan sekaisin. Hyökkäyksestä löytyy vielä kovimpien kotimaisten joukkoon lukeutuva Semir Ben-Amor (184cm/101kg/37 tappelua), jonka maine tahrautui viime kaudella siinä yhdessä surullisen kuuluisassa pelissä sekä Liigan rottaosaston kruunaamaton kuningas yli 1000 rangaistusminuuttia NHL:ssä kerännyt Jarkko Ruutu (185cm/92kg/66 tappelua). Ja vaikka Ruutu onkin eniten NHL-tappeluita ottanut suomalainen, ei mies tule tappelemaan tällä kaudella. Nuorempaa polvea edustaa rämäpäinen taklauskone Matti Lamberg (180cm/75kg/ei tappeluita). Puolustuksen isäntäosastoon Karalahden lisäksi kuuluvat Ossi Väänänen (193cm/98kg/7 tappelua), Antti-Jussi Niemi (185cm/85kg/10 tappelua) sekä nuori Petteri Lindbohm (190cm/95kg/ei tappeluita), mutta kenestäkään heistä ei ole tappelemaan. Ovat kylläkin suht luotettavia oman pään luutia, joskin Niemen ura on jo pahassa laskusuunnassa myös tällä osa-alueella. Harjoituskaudella Jokereista tappeli Antti Tyväinen.

JYP
JYP ei ole varsinkaan viime vuosina loistanut tällä saralla ollenkaan. Siltikin joukkueesta löytyy Suomen tasolla erittäin pitkän fightcardin omaava kanadalaisvoimahyökkääjä Ramzi Abid (188cm/99kg/69 tappelua) ja Jyväskylään siirryttyään lähes kokonaan tappelut taakseen jättänyt Jonne Virtanen (197cm/118kg/8 tappelua). Sen lisäksi joukkueesta löytyy yksi Liigan ärsyttävimmistä pelaajista Miika Lahden (188cm/94kg/ei tappeluita) muodossa. On kuitenkin turha edes kuvitella että mieheltä putoaisi hanskat edes vahingossa. Puolustuksen mielenkiintoisin nimi on Samuli Kankaanperä (190cm/90kg/1 tappelu), joka sattuu olemaan erään Markus Kankaanperän pikku veli. Isoveljensä tapaan ei hänkään kaihda kontakteja. Sen lisäksi isokokoisella Mikko Viitasella (191cm/100kg/6 tappelua) on jokunen tappelu tilillään, suurin osa näistä on kuitenkin vuosien takaa. Mutta on mies silti ottanut myllyn Risto Dufvan valmentamassa joukkueessa ja kaiken lisäksi vielä sellaisen joka on lähtenyt suoraan aloituksesta. Ja onpa mies ehtinyt vääntää mm. Steve MacIntyren kanssa.

KalPa
KalPa ei ole viimeisimmän liigataipaleen aikana tullut missään vaiheessa tunnetuksi mitenkään fyysisenä joukkueena ja sama trendi jatkunee tälläkin kaudella. Puolustuksesta isäntiä löytyy kuitenkin kaksi kappaletta Antti Halosen (182cm/92kg/10 tappelua) ja tryoutin kautta sopimuksen saaneen Jeff Fossin (187cm/91kg/3 tappelua) muodossa. Näistä jälkimmäisestä on kärsinyt loukkaantumisista mutta miehen pitäisi olla luotettava oman pään luuta jolta sujuu myös päähänlyöntikisat siitä huolimatta että uralla on vain muutama tappelu. Hyökkäyksen rytinäosastoa edustavat viime kaudeksi joukkueeseen liittynyt voimahyökkääjä Janne Kolehmainen (190cm/97kg/8 tappelua) ja USHL:sta Suomeen palannut nuori Heikki Liedes (191cm/96kg/5 tappelua). Liedeksen kohdilla suurimpina kysymysmerkkeinä ovat joukkueen pelitapaan sopeutuminen ja kokoonpanoon mahtuminen. Hänen kohdallaan on suuri vaara että kausi sujuu pääasiallisesti A-nuorissa ja/tai Mestiksessä.

Kärpät
Kärpät on koko 2000-luvun tunnettu kaikesta muusta paitsi fyysisestä pelistä eikä asiaan ole luvassa kovinkaan kummoista muutosta tälläkään kaudella. Joukkueen eniten tapellut pelaaja on ykkössentteriksi kaavailtu Ben Maxwell (183cm/80kg/8 tappelua) ja hänelläkin tappeluita on alle 10. Hyökkääjistä taitava Ivan Huml (187cm/90kg/3 tappelua) kuumenee helposti ja Juho Keränen (176cm/89kg/2 tappelua) aiheuttaa härdelliä kyseenalaisilla taklauksillaan. Puolustuksen fyysistä osastoa edustavat Atte Ohtamaa (188cm/92kg/2 tappelua) ja paluumuuttaja Lasse Kukkonen (183cm/85kg/6 tappelua). Ja se kertoo paljon se. Älkää odottako tältä joukkueelta tällä saralla yhtään mitään tällä(kään) kaudella.

Lukko
Lukon puolustuksesta löytyisi iso ja kova Matt Generous (191cm/88kg/15 tappelua) sekä Otto Honkaheimo (184cm/86kg/7 tappelua). Hyökkäyksestä puolestaan löytyy potentiaalinen Aki Kangasmäki (190cm/97kg/5 tappelua). Ja onhan siellä vielä veljekset Erik (188cm/88kg/2 tappelua) ja Filip Riska (186cm/87kg/1 tappelu), mutta he ovat aika pitkälti sitä osastoa joka ärsyttää vastustajaa. Varsinkin isoveli Filipillä tuntuu olevan hanskat neppareilla kiinni paidan hihassa. Kaikenlisäksi joukkuetta valmentaa Risto Dufva, joten tappeluita on täysin turha odottaa tältä joukkeelta. Siltikin Erik Riska tappeli harjoituskaudella kertaalleen.

Pelicans
Pelicansin puolustuksen fyysisestä ilmeestä vastaavat Oskari Korpikari (188cm/95kg/3 tappelua) sekä paluumuuttaja Henri Laurila (186cm/98kg/11 tappelua). Ensinmainittu on tapellut äärimmäisen harvoin, mutta ottipa silti uransa ensimmäisen tappelua itseään Sami Heleniusta vastaan. Laurila puolestaan on se, joka lahtelaisista ensimmäisenä lähtenee nyrkkitalkoisiin. Hyökkäyksestä löytyy ehkä Liigan vihaituinb pelaaja Ilkka Pikkarainen (188cm/98kg/12 tappelua) joka miehittänee jäähypörssin kärkipaikat pelkillä kyseenalaisilla taklauksilla ja ilman että hanskat irtoavat kädestä. Aloitaa kauden pelikiellossa. Tsekkihyökkääjä Radek Smolenakin (188cm/81kg/40 tappelua) fightcard on Pohjois-Amerikan osalta eurooppalaispelaajalle komeaa katsottavaa, mutta Euroopassa jäähymäärät ovat pysyneet pieninä eikä tappeluita ole nähty kuin yksi.

SaiPa
SaiPan hommasi täksi kaudeksi puolustukseensa Itävallasta Suomeen palaavan kanadalaispakki Ryan Glennin (185cm/90kg/11 tappelua). Mies muistetaan aiemmilta liigakausiltaan Suomen tasolle erittäin laadukkaista myllyistä. Glennin lisäksi puolustuksessa jöötä pitää ruotsalaiskolossi Per Savilahti-Nagander (196cm/102kg/5 tappelua) joka otti pari kautta sitten yhteen mm. Semir Ben-Amorin kanssa. Hyökkäyksestä löytyy joukkueen viime kauden paras pistemies ja jäähykuningas, helposti kuumeneva kanadalais-italialainen Stefano Giliati (180cm/91kg/18 tappelua). Ja onhan miehellä joukkueensa pisin fightcard. Uutena hyökkääjänä joukkueesta löytyy Patrick Davis (188cm/92kg/8 tappelua). Kookas laituri on ottanut urallaan jokusen myllyn joista muutamassa vastassa ollut todella kovan luokan kaveri. Viime kauden vammojen takia missannut pienikokoinen Ville Paalanen (173cm/82kg/1 tappelu) tuo oman mausteensa kentän tapahtumiiin. Harjoituskaudella Joni Suutari (177cm/80kg/1 tappelu) oli mukana koko kauden ensimmäisessä tappelussa Pitsiturnauksessa. Sen lisäksi Jesper Piitulainen (172cm/76kg/1 tappelu) paini hanskat kädessä hanskansa hukanneen Ilveksen Roberts Jekimovsin kanssa.

Tappara
Tapparan puolustuksessa isäntänä luutii kaikkien aikojen jäähykuningas Markus Kankaanperä (184cm/96kg/22 tappelua). Nuorta potentiaalia isäntäosastolla edustaa Atte Mäkinen (191cm/94kg/1 tappelu). joka ehti selättää TPS:n ison ja kokeneen Shaone Morrisonnin harjoituskauden lopulla. Pienikokoisella yliopistopuolustaja Nick Bailen (175cm/84kg/13 tappelua) on ottanut USHL:ssä 13 lähtöä, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa ja muutenkin mies on hommattu tänne ihan muuhun kuin fyysiseen rooliin. Hyökkäyksen mielenkiintoisin uusi pelaaja on Philip McRae (188cm/86kg/27 tappelua), jonka isä on legendaarinen NHL-pugilisti Basil McRae. Joukkeeseen on liittynyt myös tsekkihyökkääjä Tomas Plihal (190cm/90kg/5 tappelua), joka on Suomessa pelatessaan ottanut lähes joka kausi sen yhden pakollisen myllyn. Eikä pidä myöskään unohtaa konkari-agitaattori Ville Niemistä (184cm/94kg/17 tappelua). Harjoituskaudella Tapparasta hanskasivat Markus Kankaanperä, Tomas Plihal, Ville Nieminen ja Antti Erkinjutti (181cm/87kg/1 tappelu).

TPS
TPS:n pakistoa johtaa lähes 500 NHL-ottelun veteraani Shaone Morrisonn (193cm/95kg(19 tappelua), joka puolustaa joukkuetovereitaan tarpeen niin vaatiessa, vaikkei mikään erityisen hyvä tappelija olekaan. Taustatukea Morrisonnille antavat oma kasvatti Markus Palmroth (185cm/83kg/2 tappelua) ja SaiPasta Turkuun siirtynyt Jere Pulli (186cm/95kg/1 tappelu), joka myös otti kauden ensimmäisen myllyn Pitsiturnauksessa. Hyökkäyksestä löytyy kookas alempien kenttien laituri Derek Famulare (195cm/92kg/7 tappelua), joka on molemmilla Mestis-kausillaan rikkonut 100-jäähyminuutin rajan. Viimeisin tappelu on kuitenkin juniorivuosilta. Joukkueen toiseksi pisin fightcard löytyy kanadalaishyökkääjä Francis Parélta (178cm/86kg/13 tappelua), joka tosin on hankittu joukkueen tulosyksikköön eikä mies muutenkaan ole todellakaan mikään fyysinen pelaaja.

Ässät
Ässien puolustuksen isäntäosastoon kuuluvat viime kaudelta tutut Jyri Marttinen (182cm/87kg/6 tappelua) ja Tapio Sammalkangas (180cm/92kg/13 tappelua). Näistä jälkimmäinen aloittaa kauden lasaretin puolella ja paikkaajaksi hommattiin viime hetkillä ruotsalainen Alexander Ribbenstrand (184cm/90kg/4 tappelua). Uusi mies puolustuksessa on myös joukkueen pisimmän fightcardin omaava isokokoinen jenkki Colby Cohen (191cm/98kg/15 tappelua) joka harjoituskaudella otti matsin Lukon Erik Riskan kanssa. Hyökkäyksestä löytyy mm. Tsekkisentteri Kamil Kreps (188cm/88kg/5 tappelua) joka pieksi edellisellä liigakaudellaan Ilveksen Masi Marjamäen siitäkin huolimatta ettei mies ole todellakaan mikään fyysinen pelaaja. Isokokoinen voimahyökkääjä Tuomas Pihlman (188cm/94kg/7 tappelua) on Pohjois-Amerikan vuosinaan ottanut matsi niinkin kovan kaverin kuin Mel Angelstadin kanssa. Ei miehestä silti ole tappelemaan Liigassa.

Pelaajien pituudet ja painot: Elite Prospects
Fightcardit: Drop Your Gloves