Liigan kausiennakko 2019-2020

Viime kautiseen tapaan preseason on ollut myllyjen suhteen äärimmäisen heikko, huolimatta siitä että vielä Pitsiturnauksen jälkeen moni oli varovaisen positiiivinen asian suhteen. Toisaalta, kun katsoo joukkueiden rostereita, ei tilanne ole mikään kauhean hyvä tällä hetkellä. Toivotaan että siihen on luvassa kohennusta kauden mittaan. Joukkueet kun tuppaavat hankkimaan uusia pelaajia kauden mittaan niin eiköhän sinne joku fyysisempikin kaveri kohdalle osu. Tänä vuonna muuten fight cardit ovat aiempaa suppeampia sillä ne tulevat Hockeyfights.com:n kautta. Tähän on syynä se valitettava asia että huomattavasti kattavampi tappelusivusto DropYourGloves lopetti toimintansa keväällä syistä joihin ei ole saatu varmuutta. Ja tuskin koksaan sitä saadaankaan. DYG:n poistumisen takia kaikilta pelaajilta ei saada fightcardeja näkyviin ja niiltäkin joilta ne saadaan ne ovat enemmän tai vähemmän vajaita. DYG:n katoamisesta lisää myöhemmin. Ehkä.

Mutta nyt niiden joukkueiden ja niiden rähinäosastojen pariin:

HIFK
HIFK:lla on puolustuksessa Liigan kaikkien aikojen jäähykuningas ja ainoana pelaajana 2000 rangaistusminuutin rajan runkosarjassa rikkonut Markus Kankaanperä (187cm/97kg/HF-profiili). 39-vuotiaalla veteraanilla ei ole enää mitään todistettavaa kenellekään. Hidastunut liike ja pienentynyt rooli eivät anna lupaa odottaa kummoisia mutta yleensä Kanki ottaa sen yhden ”pakollisen” lähdön per kausi. Kankaanperän jälkeen onkin kovin hiljaista. Kovista taklauksista tunnettu Ville Varakas (182cm/89kg/HF-profiili) oli aikoinaan takuuvarma ottamaan vähintään sen yhden lähdön kaudessa, mutta miehen edellisestä tappelusta on jo pieni ikuisuus. Ja onhan HIFK:lla hyökkäyksessä alakenttien agitaattorina Micke-Max Åsten (182cm/87kg), mutta häneltäkään ei kannata odottaa hanskojen pudotusta, härdelliä toki MMÅ osaa aiheuttaa.

Henri Laurila vs Markus Kankaanperä
Markus Kankaanperä vs Corey Elkins
Markus Kankaanperä vs Nik Antropov
Olivier Dame-Malka vs Ville Varakas
Joni Yli-Torkko vs Ville Varakas
Micke-Max Åsten vs Mikael Kuronen
Drew Bagnall vs Johan Motin
Lennart Petrell vs Keith Yandle
Justin Abdelkader vs Lennart Petrell
Lennart Petrell vs Brett Bulmer

HPK
TPS:n Jonne Virtasen ollessa toistaiseksi poissa kuvioista, löytyy vahvin ehdokas Liigan ykköspoliisiksi Hämeenlinnasta. Kolossaalinen Miro Karjalainen (200cm/103kg/HF-profiili) tuli Liigaan rytinällä toissa kaudella ja oli monen muun ohella pakotettu siistimään otteitaan jottei istuisi koko ajan pelikiellossa. P-Amerikastakin tappelukokemusta kartuttanut Karjalainen ei pelkää ketään varsinkaan Liigassa. Sen verran kovien nimien kanssa tuli ECHL:ssä kokeiltua. Preseason aikana mukiloi Champions Hockey Leaguen pelissä yksipuolisesti sveitsiläisen Jerome Bachofnerin hermostuttuaan tämän kyynärpääiskuihin laitaväännön yhteydessä. Hyökkäykseen hallitseva Suomen mestari hankki Vaasasta kovaotteisen hyökkääjä Tommi Tikan (190cm/90kg). Helsinkiläislähtöinen voimahyökkääjä ottaa yleensä ainakin sen yhden tappelun kauteen.

Miro Karjalainen vs Jonne Virtanen
Miro Karjalainen vs Jari Sailio

Ilves
Ilveksellä ei ole oikein ketään tarjota tälle osastolle vaikka Jarkko Parikka (182cm/85kg) hukkasi viime kaudella hanskansa pariin otteeseen sen verran pienissä tilanteissa että niistä ei edes ulosajoa tullut.

Jukurit
Tälläkään kaudella Jukurit ei tarjoa tälle osastolle mitään. Noh, mainitaan nyt että tuore ruotsalaishyökkääjä Fredric Weigel (179cm/73kg) voitti Ruotsin 1.divisioonan jäähykuninkuuden 149 minuutilla kaudella 2012-2013 sekä se että Joonas Kalliola (190cm/95kg) nappasi kyseisen tittelin Mestiksessä kaudella 2015-2016 102 minuutilla.

Joonas Kalliola vs Janne Juutinen

JYP
Hiljaista on Jyväskylässä tällä kaudella

Robin Lehner vs Riku Helenius

KalPa
Kuopiosta löytyy yksi Liigan kokeneimmista tappelijoista. Suomen mittakaavassa erittäin kovan fightcardin omaava 230 NHL-ottelua pelannut kanadalaispuolustaja Ryan Wilson (185cm/95kg/HF-profiili) on kerännyt kannuksensa luonnollisestikin P-Amerikan kaukaloissa. Yli 60 tappelun joukossa on lähdöt mm. Zack Stortinia, ex-TPS Mark Fraseria, Dean Arsenea vastaan. Liigassa myllytili on vielä avaamatta Iso puolustaja Ari Gröndahl (195cm/101kg) esitti Vaasassa lupaavia otteita ja otti useamman lähdön tilillensä, mutta on nykyään hiljentynyt tällä osastolla

T.J. Oshie vs Ryan Wilson
Zack Stortini vs Ryan Wilson
Justin Abdelkader vs Ryan Wilson
Ryan Wilson vs Nick Johnson
Ryan Wilson vs Jamal Mayers
Zack Smith vs Ryan Wilson
Tuomas Huhtanen vs Ari Gröndahl

KooKoo
Kouvolassa ei myöskään kovin suuria odotuksia tälle osastolle kannata laskea. Puolustaja Martin Berger (182cm/82kg) on entinen Nuorten SM-liigan jäähykuningas (117min kaudella 2015-2016), mutta kärsinyt loukkaantumisista etenkin viime kaudella. Ehtinyt pudottaa hanskansa kertaalleen Liigassa.

Martin Berger vs Sebastian Repo

Kärpät
Kärpistä löytyy edelleen hieman yllätyksellisesti yksi Liigan kärkipelaajista tappelurintamalla Liigan kaksinkertaisen jäähykuninkaan Otto Karvisen (187cm/85kg) muodossa. Vantaalta lähtöisin oleva voimahyökkääjä tuli Liigaan rytinällä voittamalla jäähykuninkuuden heti tulokaskaudellaan 2014-2015 173 minuutilla ja on yksi varmimmista tappelijoista tässä maassa. Aisaparina Kärppien santapaperiosastolla toimii Liigan playoffien kaikkien aikojen jäähykuningas Jari Sailio (179cm/84kg). Toissa kaudella 115 jäähyminuttia kerännyt hyökkääjä pudotti jäähymääräänsä rajusti viime kaudelle ja on Karvista huomattavasti satunnaisempi ja epätodennäköisempi tappelija vaikka molemmat tappelivatkin viime kaudella samassa saksalaista Nürnberg Ice Tigersia vastaan pelatussa Champions Hockey League-pelissä.

Joonas Järvinen vs Otto Karvinen
Ben Blood vs Otto Karvinen
Patrick Brown vs Ludwig Byström
Lasse Kukkonen vs Jaakko Rissanen
Ryan Strome vs Jussi Jokinen
Corey Tropp vs Jesse Puljujärvi

Lukko
Lukko hankki täksi kaudeksi hyökkäykseensä erittäin mielenkiintoisen slovakialaishyökkääjä Kristian Pospisilin (187cm/81kg/HF-profiili). P-Amerikan kaukaloissa kovuutta hankkinut voitti KHL:n juniorisarja MHL:n jäähykuninkuuden kaudella 2014-2015 keräämällä 49 ottelussa 161 minuuttia. Viime kauden pelit jäivät loukkaantumisen takia kokonaan väliin ja pelipaikka pitikin lunastaa tryoutin kautta. Entinen TPS-junnu David Nemecek (194cm/93kg/HF-profiili) on käynyt hankkimassa kovuutta P-Amerikan juniorisarjoista. Tsekkipakki rikkoi USHL:ssä 100 jäähyminuutin rajan kaudella 2015-2016. Toinen Lukon uusi tsekkipakki Lukas Klok (185cm/85kg/HF-progiili) on Nemecekin tavoin kerännyt isoja jäähyminuutteja USHL:ssä. Parittomia lukuja myös Tsekin Extraliigasta ja KHL:stä. Edellisten nimien tavoin USHL-kokemusta niin pelien kuin tappeluiden osalta on myös suomalaishyökkääjä Heikki Liedeksellä (186cm/88kg), jolta on odotettu nähtyä vahvempaa panosta tällä osastolla Liigassa. Hanskat ovat hukkuneet vain kerran harjoituspelissä ja siitäkään ei tullut edes ulosajoa.

Jan Lattner vs David Nemecek
Mike Aviani vs David Nemecek
Lukas Klok vs Jan Stransky
Heikki Liedes vs Michael Holland
Dane Cooper vs Heikki Liedes
Teemu Kesä vs Tapio Laakso

Pelicans
Yksi kesän mielenkiintoisimmista hankinnoista on Pelicansin suoraan junioirsarjoista tullut kanadalais-yhdysvaltalainen puolustaja Matteo Pietroniro (185cm/84/HF-profiili), joka on kerännyt isoja jäähymääriä niin QMJHL:ssä kuin USHL:ssäkin. Voimahyökkääjä Antti Tyrväinen (181cm/89kg/HF-profiili) on pitkien pelikieltojen pakotettama joutunut siistimään pelityyliään. Kaudella 2010-2011 Liigan jäähykuninkuuden 186 minuutilla voittanut hyökkääjä on tapellut myös AHL:ssä. Voimahyökkääjä Taavi Vartiainen (187cm/91kg) tappelee lähes takuuvarmasti kerran kaudessa. Toivitaan että sama trendi jatkuu pienetyneistä jäähymääristä huolimatta

Taavi Vartiainen vs Markus Kankaanperä
Lennart Petrell vs Taavi Vartiainen
Matteo Pietroniro vs Jake Coughler
Matteo Pietroniro vs Yannick Turcotte
Quinn O'Brien vs Matteo Pietroniro
Antti Tyrväinen vs Ilmari Pitkänen
Markus Palmroth vs Antti Tyrväinen

SaiPa
Iso puolustaja Markus Kojo (194cm/100kg) on potentiaalinen nimi tällä osastolla. Ehtinyt tapella kolmesti lyhyellä Liigaurallaan. Kesällä joukkueeseen liittynyt slovakkipuolustaja Mario Grman (185cm/89kg/HF-profiili) on ottanut QMJHL:ssä 5 lähtöä.

Tommi Tikka vs Markus Kojo
Brady Reagan vs Mario Grman
Mario Grman vs Josh Thrower
Mario Grman vs Brett Kitt
Colby Cave vs Mario Grman

Sport
Uusi kanadalaishyökkääjä Chris DeSousa (175cm/86kg/HF-profiili) on ottanut urallaan n. 60 myllyä P-Amerikan sarjoissa. Kortista löytyy mm. Mike Liambasin, Mitch Callahanin ja Kurtis Gabrielin nimet. Uusi kanadalaispuolustaja Jared Wilson (191cm/86kg/HF-profiili) keräsi viime kaudella ECHL:ssä 121 jäähyminuuttia 49 ottelussa. NHL:n harjoituspelit mukaanluettuna tappeluita viime kaudella kertyi neljä. Viime kaudeksi Liigaan palannut hyökääjä Roope Talaja keräsi Liigauransa alussa Liigatasolle hyviä nimiä korttiinsa. Tappeli viime kaudella Kärppien Otto Karvisen kanssa.

Chris DeSousa vs Georgiy Petrov
Jeremy Gregoire vs Chris DeSousa
Mitchell Callahan vs Chris DeSousa
Chris DeSousa vs Kurtis Gabriel
Michael Liambas vs Chris DeSousa
Zach Fischer vs Jared Wilson
Matt Generous vs Roope Talaja
Roope Talaja vs Ryan Glenn
Erik Riska vs Aleksi Salonen

Tappara
Liigakauden kynnyksellä monivuotisen jatkosopimuksen Tapparan kanssa tehnyt yhdysvaltalaispuolustaja Ben Blood (193cm/103kg/HF-profiili) on Liigan kaksinkertainen jäähykuningas ja yksi neljästä Liigapelaajasta joka on rikkonut 200 rangaistusminuutin rajan yhdellä kaudella. Pelicans-vuosinaan lukuisia pelikieltoja kerännyt Blood on Tapparassa muuttanut pelityyliään kiekollisempaan suuntaan samalla vähentäen radikaalisti jäähymääriään, mutta on silti mielenkiintoinen seurattava tälläkin kaudella.

Ben Blood vs Tommi Tikka
Ben Blood vs Tyler Biggs
Stefan Della Rovere vs Ben Blood
Ben Blood vs John Kurtz

TPS
TPS hyllytti fanien suursuosikki Jonne Virtasen (197cm/118cm/HF-profiili) kauden alla. Tällä hetkellä Virtasen pelipaikka on täysi mysteeri vielä tällä hetkellä. Toivottavasti ura jatkuu Liigassa sillä olisi täällä pelatessaan vahva ehdokas sarjan ykköspoliisiksi. On todella kova tekijä tällä tasolla aina kun hanskat putoaa. Tappeli Pitsiturnauksessa Ässien Valtteri Pihlajamäen kanssa. Nuori puolustaja Aleksi Anttalainen (175cm/84kg/HF-profiili) nousi Nyrkin seuraajien tietoisuuteen tappelemalla viime kaudella kolmesti QMJHL:ssä. Kokenut jenkkipakki Joe Piskula (191cm/93kg/HF-profiili) ei ollut P-Amerikassa mikään aktiivinen tappelija, mutta on silti kerännyt korttiinsa erittäin kovia nimiä, kuten esim. Alex Gallant ja Tom Sestito. Euroopassa hanskat eivät ole pudonneet.

Shawn Boudrias vs Aleksi Anttalainen
Zack Kassian vs Joe Piskula
Joel Lowry vs Joe Piskula
Joe Piskula vs Cameron Gaunce
Aaron Volpatti vs Joe Piskula

Ässät
Tryoutin kautta pelipaikkaa hakeva hyökkääjä Valtteri Pihlajamäki (177cm/86kg) antoi hyviä näyttöjä Pitsiturnauksessa haastamalla TPS:n kovanaama Jonne Virtasen tappeluun. Tappeli viime kaudella kahdesti Mestiksessä. Liigan kaikkien aikojen jäähypörssinen nelonen ja toinen edelleen Liigassa pelaava Tonnikerholainen Jyri Marttinen isännöi patapaitojen puolustusta. Voitti Liigan jäähykuninkuuden kaudella 2013-2014 160 minuutilla. Jäähymäärät pienentyneet viime vuosina ja edellinen tappelu vuodelta 2016.

Jyri Marttinen vs Andreas Jämtin
Jyri Marttinen vs Andreas Salomonsson
Jyri Marttinen vs Tero Koskiranta
Jyri Marttinen vs Markku Flinck

Pelaajien pituudet ja painot: www.eliteprospects.com
Fightcardit: www.hockeyfights.com