Liigan kausiennakko 2018-2019

Preseasonilla tapeltiin poikeuksellisen vähän. Miten käy tulevalla Liigakaudella? Se nähdään kun Liiga pyörähtää käyntiin seitsemän ottelun kierroksella perjantaina 14.9. klo 18.30. Vaisun syksyn ja Liigan rajusti kiristyneen kurinpitolinjan takia on vaikea ennustaa rähinöostastoa ensi kaudella potentiaalisista pelaajista huolimatta. Nyt kuitenkin otetaan katsaus joukkueiden pelaajistoihin.

HIFK
HIFK:llä on tarjota nimekästä ukkoa rähinäosastolle. Toissakaudella Liigan viihdyttävimmäksi pelaajaksi valittu kolossimainen jenkkipakki Joe Finley (203cm/109kg/76 tappelua) omaa Liigan mittapuulla erittäin kovan fightcardin. Näytöt Liigasta tosin eivät ole niin kovia kuin ennakkoon odotettiin eikä miehen pelikunnosta ole mitään takeita, puhumattakaan siitä että pääseekö mies ylipäänsä pelaamaan terveenä olleessaan sillä vaikka viime kausi meni pilalle loukkaantumisten takia ei peliaikaa liiemmälti irronnut terveenäkään. Pelasi vain 11 peliä playoffit ja CHL-pelit mukaanlaskettuna. Varmasti enemmän peliaikaa siunaantuu Liigan kaikkien aikojen jäähykuninkaalle ja toistaiseksi ainoalle yli 2000 rangaistusminuuttia keränneelle Liigapelaajalle Markus Kankaanperälle (187cm/97kg/26 tappelua), joka isännöi HIFK-puolustusta tuttuun tapaan varmistamalla että kenelläkään ei ole kivaa helsinkiläisten maalinedustalla. Ja vaikka viime kaudella hanskat eivät pudonneetkaan ja jäähymäärä jäi alhaisimmaksi sitten kauden 2000-2001, ei “Kankea” voi missään nimessä jättää pois tätä listausta tehdessä. Ville Varakas (182cm/89kg/13 tappelua) oli varsinkin nuorempana takuuvarma nimi ottamaan ainakin sen yhden myllyn kaudessa. Nykyisin 34-vuotias puolustaja on rauhoittunut tällä osastolla mutta osaa edelleen taklata rajusti ja aiheuttaa sitä kautta hässäkkää kentällä. Lähes 600 NHL-peliä pelanneen kanadalaispuolustaja Kyle Quinceyn (188cm/95kg/25 tappelua) fightcard on pidempi kuin suurimmalla osalla Liigapelaajista. Mies ei kuitenkaan ole koskaan profiloitunut miksikään rähisijäksi mistä kertoo esimerkiksi se että NHL:ssä tappeluita on vain 8. Kortissa on kuitenkin muutama todella kova nimi. Fyysinen ruotsalaispuolustaja Johan Motin (188cm/96kg/5 ottelua) keräsi P-Amerikan vuosinaan muutaman kovan nimen korttiinsa mutta ei ole tapellut sitten kevään 2011. Hyökkäyksestä löytyy Liigan agitaattoriosaston kärkinimiin kuuluva Micke-Max Åsten (182cm/87kg/7 tappelua), joka /osaa aiheuttaa kunnolla härdelliä kentällä. Tehosentteri Juhani Tyrväinen (181cm/87kg/5 tappelua) osaa myös hämmentää kentällä kyseenalaisilla otteilla, sen osoituksena mm. viime kauden runkosarjan lopulla hankittu 6 ottelun pelikielto poikittaisesta mailasta. Konkarihyökkääjä Lennart Petrell (191cm/95kg/11 tappelua) taklaa edelleen painavasti ja pudottipa hän viime kaudella hanskansa vuosien tauon jälkeen. Oululaislähtöinen Juho Keränen (176cm/90kg/3 tappelua) osaa myös hässäköiden aiheuttamisen. Lisäksi tryoutilla joukkueessa on mukana Ilmari Pitkänen (182cm/87kg/9 tappelua), joka on myös potentiaalinen nimi tällä osastolla.

HPK
HPK:sta on pakko mainita ensimmäisenä viime kauden kohupelaaja Miro Karjalainen (200cm/103kg/7 tappelua). Nuori puolustajakolossi keräsi ison määrän otsikoita lukuisten pelikieltojen takia, mikä todennäköisesti aiheuttaa sen että tällä kaudella on pakko ottaa varovaisemmin Liigan kiristyneen kurinpitolinjan takia. Toivottavasti ei kuitenkaan liikaa sillä olihan nuori puolustaja yksi harvoista Liigapelaajista jolla edelleen oli kuittivihko käytössä. Olisi muuten mielenkiintoista nähdä miten Miron ura olisi mennyt jos olisi esim. 10 vuotta vanhempi ja näin ollen olisi ehtinyt pelata hieman toisenlaisen kurinpidon aikaan. Sen sijaan HPK:n ykkösnimeksi tällä kaudella nostaisin Slovakian maajoukkueestakin tutun ison fyysisen puolustaja Jan Brejcakin (192cm/96kg/18 tappelua), jolla löytyy uralta isoja jäähyminuutteja ja kortista muutama hyvä nimi. Ei väistä ketään. Sitten loppurosterin osalta onkin huomattavasti hiljaisempaa. Puolustaja Petteri Nikkilässä (179cm/83kg/3 tappelua) voisi olla potentiaalia mutta on toistaiseksi osoittanut olevansa harvoissa hanskattomissa tilanteissa enemmäin kuin harjoituksen tarpeessa. Osaa kuitenkin pelata fyysisesti. Hyökkäykseen HPK hankki kesällä rutinoituneen santapaperiosaston sentterin Filip Riskan (184cm/91kg/3 tappelua), jolla kuitenkin hanskat on melko tiukasti liimattu käsiin.

Ilves
Ilvekseltä löytyy kaksi kovan luokan tekijää. Itävallan monikansallisesta EBEL-liigasta Suomeen palaava jenkkipakki Matt Generous (191cm/88kg/25 tappelua) hallitsee tupsukorvien maalinedustaa isännän ottein. Sen lisäksi mies on yksi Liigan kovimmista tappelijoista joka on urallaan kohdannut erittäin kovia kavereita, mm. ex-Ässä Josh Grattonin. Uutena nimenä Tampereelle ja Liigaan siirtyy 20 NHL-ottelua pelannut kanadalaishyökkääjä Mike Halmo (179cm/85kg/67 tappelua), joka on ottanut urallaan lähes 70 lähtöä.

Jukurit
Vaikka Jukurit ei enää olekaan Risto Dufvan valmennuksen alla, on joukkueen tilanne edelleen surullinen. Jos jotkut pelaajat pitää nostaa esille niin nostetaan vaikka fyysiset hyökkääjät Markku Flinck (186cm/93kg/2 tappelua) ja Nestori Lähde (182cm/93kg/2 tappelua), joista jälkimmäisellä on urallaan Liigatasolle erittäin laadukas tappelu silloin Ilvestä edustaneen kanadalaispuolustaja Ryan Glennin kanssa.

JYP
JYPin joukkueessa ja etenkin puolustuksessa on Nolan Yonkmanin kokoinen aukko. Tämän seurauksena ainoa maininnan arvoinen pelaaja on kovaa taklaava voimahyökkääjä Janne Kolehmainen (190cm/99kg/8 tappelua), jonka edellisestä tappelusta on kulunut aikaa jo yli 7 vuotta. Ei siis juurikaan odotuksia tämän osaston suhteen.

KalPa
Kuopion kiekkoylpeyden puolustuksesta löytyy joukkueen riveihin kesken viime kauden liittynyt kanadalaispuolustaja Ryan Wilson (185cm/95kg/66 tappelua), jonka lähes 70 tappelun joukosta löytyy muutamia hurjan kovia vastustajia mm. Robin Big Snaken ja Justin Soryalin muodossa. Peräti kaksivuotisen jatkosopimuksen KalPan kanssa kesällä tehnyt Wilson on siis oiva lisä Liigan rytinäosastolle. Puolustukseen KalPa hankki täksi kaudeksi 195-senttisen Ari Gröndahlin (195cm/101kg/7 tappelua), joka on nostanut osakkeittaan viime vuosina niin fyysisen kuin kiekollisenkin pelin osalta. Hyökkäyksessä onkin sitten melko hiljaista. No, on siellä amerikkalais-suomalainen voimahyökkääjä Kai Kantola (187cm/88kg/4 tappelua) joka Nyrkissä muistetaan parhaiten massiivisesta 9 ottelun pelikiellosta joka tuli Kärppien Atte Ohtamaan kouluttamisesta kaudella 2012-2013.

KooKoo
KooKoo hankki puolustukseensa yhden ennakkoon mielenkiintoisimman Liigatasolle uuden nimen 195-senttisen jenkkipakki Ed Wittchow'n (195cm/95kg/12 tappelua) muodossa. Fyysisen oman pään isäntä osoitti lupaavia otteita KooKoon ulkomaan harjoitusottelukiertuuella pudottamalla hanskat itävaltalaista Villachia edustavan kivikovan Matt Pelech'n kanssa tämän taklattua rajusti KooKoon pelaajaa. Wittchow olikin yksi harvoista Liigapelaajista jotka hukkasivat kintaansa ennen runkosarjan alkua. Jenkkipakki on lopulta ainoa vakavasti otettava myllymies KooKoossa, sillä toiseksi pisin fightcard löytyy kanadalaishyökkääjä Brendan O'Donnellilta (183cm/84kg/4 tappelua) ja hänenkin jatkamisensa joukkueessa on puheiden mukaan epävarmaa jo tässä vaiheessa kautta,

Kärpät
Hallitsevan Suomen mestari on hieman yllättäen se joukkue jolla on tältä kaudelta eniten tappeluita, sillä CHL-ottelussa saksalaista Nürnbergiä vastaan nähtiin puolet tämän kauden Liigajoukkueiden tappeluista. Ensimmäisenä Kärppien viime kauden jäähypörssin voittanut agitaattoriosaston rouhija Jari Sailio (179cm/84kg/9 tappelua) halaili itselleen ulosajon Chris Brownin kanssa. Sailio onkin takuuvarma pelaaja laittamaan vastustajan pasmat sekaisin hämmennyksellään. Toinen samaisessa ottelussa hanskannut Kärppä-pelaaja oli tulokaskaudellaan 2014-2015 Liigan jäähypörssin nimiinsä vienyt Otto Karvinen (187cm/85kg/10 tappelua), joka on Kärppien ykkösmies tällä osastolla. Karvisen tappelukaverina oli kanadalainen Dane Fox. Puolustuksessa Kärpiltä löytyy ikitaistelija Lasse Kukkonen (183cm/85kg/10 tappelua), joka on Liigaan paluunsa jälkeen ollut yllättävän ahkera hanskaaja, ottamalla yhteensä 4 lähtöä kausina 2014-2017.

Lukko
Lukon ykkösmies hanskausosastolla on 2 NHL-ottelua pelannut kanadalaishyökkääjä Brandon DeFazio (188cm/90kg/33 tappelua), jonka fightcard on Liigatasolle kovaa luettavaa. Pelillinen rooli tosin tulee olemaan sellainen että hanskauksiin ei suuremmalti ole varaa. Hyökkäyksessä rymistelee myös Heikki Liedes (186cm/88kg/6 tappelua). Puolustusta isännöi Liigan Tonnikerhoon kuuluva kokenut Jyri Marttinen (183cm/88kg/9 tappelua).

Pelicans
Pelicansin pelaajalista on kovin erilainen kuin mihin viime vuosina on tottuttu. Tämän kauden joukkueesta oikeastaan ainoat maininnan arvoiset pelaajat ovat viime kaudeksi rajusti pelityyliään siistinyt kauden 2010-2011 Liigan jäähykuningas ja myöhemmin urallaan masiivisista pelikielloista kärsinyt voimahyökkääjä Antti Tyrväinen (181cm/89kg/18 tappelua) sekä kovaotteinen alakenttien laituri Taavi Vartiainen (187cm/91kg/4 tappelua). Molemmat ovat Tyrväisen siistiytyneestä pelityylistä huolimatta varteenotettavia nimiä Liigan rähinäosastolla.

SaiPa
Lappeenrantalaisten puolustuksen isäntän häärii viime kauden lopulla joukkueeseen liittynyt kokenut ja kovaa taklaava valkovenäläinen Vladimir Denisov (180cm/98kg/27 tappelua). Nimet fightcardissa ovat parhaillaan todella kovia. Iso 24-vuotias Markus Kojo (194cm/100kg/3 tappelua) on myös potentiaalinen nimi maalinedustan isännäksi. Kärkihyökkääjäksi EBEL-liigasta Saimaan rannoille hankittu kanadalainen Tyler Morley (173cm/82kg/12 tappelua) omistaa joukkueen toiseksi pisimmän fightcardin.

Sport
Vaasalaiset ovat olleet tällä toisella Liigataipaleellaan sieltä Liigan rymistelevämmästä päästä oleva joukkue. Tällä kaudella selkeää ykkösnimeä siltä osastolta ei löydy. Puolustukseen tuli uusina niminä aiemmin pahoista loukaantumisista urallaan kärsinyt Jyri Niemi (188cm/94kg/5 tappelua). Hyökkäykseen tulee Liigaan täysin uutena nimenä kuuluisaan kiekkosukuun kuuluva 195-senttinen kanadalaishyökkääjä Brody Sutter (195cm/92kg/17 tappelua), jolla on joukkueensa pisin fightcard. Ja onpa siellä muutama asiallinen nimikin. Liigaan palaava Roope Talaja (181cm/88kg/9 tappelua) tuo myös aimo annoksen fyysisyyttä ja rytinää Sportin hyökkäykseen. Viime kaudelta jatkavista hyökkääjistä pitää mainita vielä viime kauden lopulla pitkän pelikiellon päähän kohdistuneesta taklauksesta saanut Tommi Tikka (190cm/90kg/4 tappelua), joka on osoittanut ettei Liigatasolla väistä ketään, sekä fyysinen Erik Riska (188cm/92kg/4 tappelua), joka on HPK:ssa pelaava veljeään potentiaalisempi hanskaaja vaikkei mikään järisyttävän todennäköinen tekijä sillä osastolla olekaan. On mies kuitenkin tapellut Risto Dufvan valmentamassa joukkueessa kauden 2013-2014 preseasonilla.

Tappara
Tapparan pelaajisto näyttää todella heikolta Nyrkin kriteereillä mitattuna. Paluumuuttaja Tuukka Mäntylä (171cm/83kg/8 tappelua) muistetaan vuosia sitten Liigaa kohauttaneista taklauksistaan ja onpa patukkamaisella puolustajalla myös joukkueesa pisin fightcard. Se kertookin kaiken oleellisen Tapparan tämän kauden joukkueesta.

TPS
Turusta löytyy Liigan kulttipelaajiin kuuluva kookas Jonne Virtanen (197cm/118kg/18 tappelua), joka tarvittaessa pystyy ottamaan matsia ihan kenen kanssa tahansa. Liigan raskaansarjan eliittiä. Ottaa yleensä vähintään sen yhden “pakollisen” tappelun kaudessa. Puolustukseen liittyi kesällä viime kaudella Ilveksessä pelannut fyysinen amerikkalainen stay-at-home pakki Joe Piskula (191cm/93kg/20 tappelua). Vaikka mies ei mikään järisyttävän aktiivinen tappelija olekaan koskaan ollut, on hänellä joukkueensa pisin fightcard ja siinä muutama kova nimi. Myöskin uutena Turkuun saapunut puolustaja Santeri Lukka (180cm/86kg/3 tappelua) on yksi harvoista tällä kaudella tapelleista Liigapelaajista. Hän hanskasi CHL-pelissä saksalaista Red Bull Müncheniä vastaan niin ikään saksalaisen Patrick Hagerin kanssa.

Ässät
Missä on porilainen hulluus? Ainoa mainittava pelaaja on viime kauden alussa hurjan 13 ottelun pelikiellon itselleen taklannut pommikone Matti Lamberg (180cm/85kg/4 tappelua). Toivottavasti paljon puhuttu amerikkalaisen kulttipakki Matt Nickersonin (193cm/106kg/91 tappelua) parin ottelun mittainen paluu Ässiin toteutuisi. Vaikka ensi kaudella TUTO Hockeytä Mestiksessä edustava Nickerson tuskin näissä mahdollisissa peleissä rähinöisikään, toisi hän kuitenkin ison annoksen väriä ja mielenkiintoa patapaitoihin. Saa nähdä mitä tapahtuu

Pelaajien pituuden ja painot: Elite Prospects
Fightcardit: Drop Your Gloves